Overslaan naar content

IK STA ALS SPARRINGPARTNER DICHTBIJ EEN ONDERNEMER EN ZIJN ORGANISATIE”

Paul de Graaf is 37 jaar oud en gevorderd assistent accountant bij De Jong Accountants en Adviseurs. Hij begon zijn reis bij het kantoor 12,5 jaar geleden. “Het is een familiebedrijf. Dat voelde ik toen ik binnenkwam 12,5 jaar geleden en dat voel ik nu nog steeds.” Het klikte dan ook meteen tijdens het eerste gesprek jaren geleden: “‘s middags op gesprek, de dag erna had ik ‘s ochtends al een contract. Zo snel kan het gaan!”

Ontdekken wat je leuk vindt Paul deed HBO accountancy en koos daarin bewust voor de samenstel-kant van de accountancy vanwege zijn affiniteit met de praktische kant van het vak en het samenwerken met ondernemers. “Ik kom zelf uit een ondernemersgezin en weet daardoor hoe belangrijk het is dat advies helder en duidelijk wordt gegeven. Ondernemers hebben niets met vakjargon, wel met duidelijke taal.”

Paul begon als junior assistent accountant en groeide uit tot gevorderd assistent accountant, waarbij hij zich bezighoudt met uiteenlopende taken zoals het samenstellen van complexe jaarrekeningen en het adviseren van klanten. Dat is ook meteen wat hij het leukste vindt aan zijn werk, het directe contact met ondernemers. “Je staat dichtbij de ondernemer, bij wat hij heeft opgebouwd. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan. Inleven in de klant is dan ook heel belangrijk.”

Door de samenwerking met Remi van Liempd, mede-eigenaar bij De Jong, ontdekte Paul een passie voor corporate finance. Remi, met uitgebreide ervaring in de corporate finance sector, bood Paul de kans om deel te nemen aan boeiende overname- en financieringstrajecten. Het bleek een goede match. “Sindsdien werken we als team samen en ben ik contactpersoon en sparringpartner van klanten waarvoor we overnametrajecten begeleiden. Mijn rol zou je ook kunnen omschrijven als ‘vertaler’. Ik vertaal namelijk het bod of de opties die er liggen richting de ondernemer en neem hem mee in wat dit betekent en welke keuzes er gemaakt kunnen worden.” Hierdoor focust Paul zich in zijn werk niet alleen op de cijfers, maar ook op de emotionele aspecten van zakelijke transacties. “Het gaat niet alleen om de transactiesom, maar ook om het gevoel van tevredenheid dat de ondernemer heeft bij het afronden van een deal. Als de klant tevreden is, zijn wij dat ook.”

Werken in een dynamische omgeving In de loop der jaren heeft Paul een scala aan vaardigheden ontwikkeld. Deze rol vraagt wat Paul betreft om flexibiliteit. “Dat is essentieel is in mijn rol. Klanten zijn gewend dat er snel wordt gereageerd op hun vragen. En het is ook prettig om een ondernemer snel op weg te kunnen helpen. Hier speelt ook inlevingsvermogen een rol natuurlijk. Wat is belangrijk voor de klant en hoe kunnen we daarop anticiperen?” zegt Paul. “Met een goed analytisch denkvermogen kun je snel verbanden leggen tussen cijfers en wat die betekenen voor een organisatie.” legt hij uit. “Stressbestendigheid is ook cruciaal, vooral als er meerdere projecten tegelijkertijd lopen en deadlines gehaald moeten worden.” Hij benadrukt dat werken bij De Jong niet alleen draait om het voltooien van taken en halen van deadlines. “Samen werken we aan de relatie met onze klanten en het behalen van successen met en voor onze klanten.”

Leren van en met elkaar Binnen De Jong staat samenwerking centraal. Paul waardeert de korte lijntjes met zijn collega’s en de mogelijkheid om te sparren en te leren van anderen. Hij benadrukt dat De Jong ruimte biedt voor persoonlijke en professionele groei, met mogelijkheden om te beginnen met eenvoudige taken en geleidelijk aan complexere projecten te werken. “Er is altijd ruimte om een opleiding te volgen,” zegt Paul. “Ik leer veel van mijn collega’s en we hebben een cultuur waarin we elkaar ondersteunen en helpen groeien. Ieder team bestaat uit een gemêleerde groep collega’s; qua ervaring, leeftijd en specialismen. Daarnaast heeft ieder team een aanvoerder die met je meedenkt wanneer je vragen hebt of wanneer je tegen bijvoorbeeld het managen van werkzaamheden aanloopt. Zo heb je iedere dag coaching op je werkplek, hartstikke fijn!”

Een thuisgevoel op kantoor Ondanks de afstand tussen zijn huis en kantoor, voelt Paul zich thuis bij De Jong. Hij waardeert de informele cultuur, de activiteiten die worden georganiseerd en de professionele werkhouding van zijn collega’s. “Ik werk één dag per week vanuit huis. Dat werkt voor mij goed en scheelt ook wat kilometers in de auto. Ik woon in Gelderland, dat is een eindje rijden. Toch wil ik niet te veel van de Brabantse gezelligheid missen en rijd ik met veel plezier iedere dag naar Vught. De flexibiliteit die De Jong biedt is heel prettig”.

Wat De Jong anders maakt “Ik werk hier met veel plezier. Er wordt veel gelachen,” zegt Paul met een glimlach. “Als je dan ook samen successen kunt behalen en de klanten zijn tevreden met wat we doen, dan rijd je ‘s avonds blij naar huis.” Hij nodigt potentiële nieuwe medewerkers uit om gewoon een keer langs te komen. “Kom gewoon eens op gesprek en voel zelf wat De Jong anders maakt.”

Versterk ons team

Ben jij ook enthousiast geworden na het lezen van Paul zijn verhaal? Bekijk onze vacatures en solliciteer direct.